Vyhodnocující zpráva ERASMUS
Vyhodnocující zpráva o návštěvě Andalusie v rámci programu Erasmus a navázání spolupráce s lokálními producenty
Naše studijní cesta Dobšanů do Andalusie v rámci programu Erasmus+ se stala významným mezníkem ve spolupráci mezi regionem Polabí a Pocidliní v České republice a jihovýchodní částí Španělska. Cílem pobytu bylo nejen poznat místní výrobní tradice a hospodářské postupy, ale také navázat partnerství s tamními producenty, sdílet zkušenosti a identifikovat možnosti vzájemného rozvoje.
Setkání s lokálními producenty a předávání know-how
Během pobytu jsme navštívili několik andaluských rodinných farmářských podniků zaměřených na tradiční zemědělskou výrobu a pracování místních surovin. Nejvýznamnější spolupráce byla navázána v těchto oblastech:
Zpracování oliv a výroba olivového oleje
Andalusie je světově proslulá svými olivovými háji a vysoce kvalitním extra panenským olejem. Měli jsme možnost nahlédnout do moderních i tradičních olejáren, pochopit význam terroiru a porovnat technologické postupy s našimi regionálními metodami zpracování zemědělských plodin.
Výroba sýrů
Místní producenti nám představili proces výroby ovčích a kozích sýrů, které jsou pro Andalusii typické. Srovnání s produkcí v polabí, kde převažují kravské sýry, nám umožnilo identifikovat rozdíly ve využívaných surovinách, technologiích i marketingu lokálních produktů.
Chov a zpracování černých prasat (Iberico)
Andaluský přístup ke kvalitě, welfare zvířat a tradičním postupům zrání masa je zcela odlišný od středoevropského způsobu produkce. Získali jsme cenné poznatky o certifikaci, udržitelnosti i ekonomické stránce tohoto prémiového odvětví.
Vinařství
Návštěva vinařských podniků nám poskytla vhled do výroby místních vín, včetně specifických andaluských odrůd a stylů. porovnání s českým vinařstvím, které je rozvinuté zejména na Moravě, bylo inspirativní především z hlediska marketingu, péče o vinice a práce s mikroklimatem.
Porovnání Andalusie s regionem Polabí a Pocidliním
Oba regiony se liší nejen klimaticky, ale i historií, strukturou zemědělství a způsobem zpracování tradičních produktů. Zatímco Andalusie těží z horkého, suchého klimatu, které je ideální pro olivy, víno i pastevní chov, Polabí a Pocidliní jsou charakteristické spíše úrodnými nížinami, rozvinutou produkcí obilovin, ovoce a zeleniny.
Významné rozdíly se projevily také ve formě propojení producentů s lokálním cestovním ruchem. V Andalusii je běžné, že malé rodinné podniky organizují degustace, exkurze a kulturní akce. Tento model může být inspirací pro naše regiony, které zatím potenciál agroturistiky nevyužívají v takové míře.
Uzavření memorand o spolupráci
Výsledkem naší cesty bylo podepsání několika memorand o spolupráci a výměně zkušeností.
Tato memoranda nastavují rámec pro:
- dlouhodobou odbornou výměnu mezi producenty,
- sdílení postupů v oblasti kvality a certifikace,
- podporu studentských stáží a odborných pobytů,
- společné projekty zaměřené na inovace ve výrobě tradičních potravin.
Tato partnerství představují významný posun směrem k mezinárodní spolupráci a mohou přinést nové příležitosti nejen pro výrobce, ale i pro vzdělávací instituce a místní komunity.
Závěr
Návštěva Andalusie byla mimořádně obohacující zkušeností, která ukázala, že propojení středoevropské a středomořské tradice má velký potenciál. Sdílení know-how, inspirace z odlišného kulturního a klimatického prostředí a uzavřená memoranda otevírají dveře k rozvoji kvalitní, udržitelné a inovativní produkce v obou regionech.
V Dobšicích dne 20.11.2025
Zpracoval: Mgr. Oldřich Novotný, předseda spolku Dobšané, z.s. a živnostník roku 2023
